A fabrikett tárolása

Mobil brikettálás
A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

A fabrikett legnagyobb ellensége a nedvesség, ami nem csak az esőt jelenti.  A fabrikett külső védelem nélkül, a nedvességet, a ködöt és a harmatot is magába szívja, mely majdnem lehetetlenné teszi a gyújtást.

Tárolásra általában a fémtartályok a leginkább ajánlottak, mivel tűzállóak és kevésbé porózusak, mint a műanyag. A műanyag azonban könnyebben tisztítható és nem rozsdásodik. Bármilyen típusú konténert szeretne használni, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

Kerülje a vízzel való érintkezést

Amennyiben próbált már tábortüzet gyújtatni, akkor tisztában van vele, hogy a használni kívánt golyónak száraznak kell lennie. Ugyanez vonatkozik a fabrikettre.

Fontos a fabrikettet mindig hűvös, száraz helyen kell tárolni, a lehető legtávolabbi helyen a nedvességforrástól. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a fabrikett nehezen gyullad be.

Amennyiben a fabrikett nedves lesz, lehetőség van annak megmentésére, attól függően, hogy milyen típusú és milyen nedvességnek van kitéve. A brikettek hajlamosak a nedvesség hatására szétesni. A nedves csomós és a még szilárd brikett pár napig szárítható a napon. Egy rétegben helyezzük el őket napon.

Ha olyan fabrikettet kíván használni, amely nedves volt, majd megszáradt, helyezze a friss tüzelőanyagot a kályha aljára, majd a nedves-száraz fabrikettre, ez megkönnyíti a gyújtását.

Zárja le a zsákot

Minden használat után görgesse le a zsák tetejét, hogy biztonságosan lezárja a tasakot. A lezárás után tárolja hűvös, száraz, jól szellőző helyen, távol a hő- vagy nedvességforrástól, például tárolótartályokban.

A legjobb fatároló tartályok lehetővé teszik, hogy a fabrikett végtelen ideig épp maradjon. Mindaddig, amíg hűvös, száraz helyen, nedvességtől vagy páratartalomtól távol tartjuk, elvárható, hogy a időtálló maradjon. A tudósok felfedeztek sűrített növényi anyagból készült faszenet, amely több mint 400 éve égett, és még ma is tudna égni.

Tárolási hely kiválasztása

A fabrikett tárolásának helyén néhány fontos tényező figyelhető meg. Először meg kell próbálni olyan helyet választani, amely nincs közvetlen napfényben, tehát hűvös és száraz. Ideális esetben egy természetesen száraz garázs vagy pince kiválóan alkalmas. Amennyiben az alagsor vagy a garázs természetesen nem száraz, használhatunk párátlanítót, hogy csökkentse a nedvességet.

Ha szabadban vagy kültéri tárolóban tárolja, próbálja meg megóvni a fabrikett tárolását a talajtól, ugyanis a földön a nedvesség összegyűlhet. Figyeljen arra is, hogy maguk a tartályok légmentesen legyenek lezárva, és távol maradjanak az ablakoktól vagy a napfény forrásától. Ha különösen nedves éghajlatban él, a kültéri tárolók nem a legmegfelelőbbek. Keressen egy zárt területet, amely viszonylag hűvös és száraz.

Összességében a fabrikett tárolásának lehetőségei szerteágazóak, reméljük, hogy ez a cikk betekintést nyújtott arra, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a brikett tárolása során. További fontos szempont, hogy a fabrikett miből készül és hol. A Sajó Brikett Nonprofit Kft. innovatív technológiát fejlesztett ki a fabrikettálás piacán. Mindenfajta mezőgazdasági, ipari, zöld- és egyéb famaradványokat brikettál. Mobil brikettáló gépével a hulladék keletkezésének a helyén végzi az újrahasznosítást, így csökkentve a hulladék ökológiai lábnyomát.

A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:

https://www.facebook.com/mobilbrikettalas/

www.brikettmobil.hu

http://brikettmobil.hu/miert-mobil

(X)