Zöld energia házilag

könnyűszerkezetes ház - természetesen
Az ingatlanárak emelkedése és az építőipar területén tapasztalható munkaerőhiány következtében Magyarországon is megnövekedett a kereslet a könnyűszerkezetes házak iránt. Az USA-ban illetve Észak –Európában elterjed technológia lényege, hogy első lépésben fából vagy fémből elkészítik a ház vázszerkezetét, majd ezt az igényeknek megfelelő hőszigeteléssel és burkolatokkal látják el. Az építés un. száraz technológiával történik, a beton alapozástól eltekintve minden további munkafolyamat száradási idő nélkül végezhető el, ezért az építkezés ideje töredéke a hagyományos építési módoknak. A könnyűszerkezetes házak kiválóan szigetelhetők, esztétikus külső burkolattal láthatók el, legfőbb előnyük azonban a kedvező ár. A hagyományos építési módokhoz képest olcsóbban és gyorsabban juthatunk hozzá álmaink otthonához. Cikksorozatunkban a könnyűszerkezetes építkezés kulturális, műszaki és jogi hátterével szeretnénk megismertetni az érdeklődőket.

 

Zöld Beruházási Rendszer – (ZBR-EH-09)

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 2009 decemberben kiírta a Zöld Beruházási Rendszer keretén belül a Klímabarát Otthon Energiatakarékossági Alprogramot.

  1. Meglévő épületen hajtanak végre energia-megtakarítást eredményező felújítást (nyílászáró cseréje, lodzsák beüvegezése, hővisszanyerős szellőzés kiépítése, homlokzatok, födémek utólagos hőszigetelése, fűtési és melegvíz készítő rendszer korszerűsítése, hővédelmi célú árnyékolás, megújuló energia-hasznosítás) – A támogatásának feltétele, hogy az épület a támogatott beruházás eredményeként legalább egy kategóriával magasabb energetikai besorolást érjen el.
  2. Új, fokozottan energiatakarékos, “A+” épületenergetikai minősítésű lakóépületet építenek, és az épület hasznos alapterülete nem több, mint 130 négyzetméter.

Áramfogyasztásunk csökkentése érdekében választhatunk energiatakarékos berendezéseket és takarékos izzókat. Áramzabáló légkondicionáló helyett hűvössé tehetjük lakásunkat természet-barátiabb módszerekkel is: árnyékolók, redőnyök felszerelésével. Napelemek/napkollektorok segítségével előállíthatjuk a szükséges áramot magunk is.

Energiatakarékos fűtés:

  • Napkollektoros fűtés, melegvíz előállítás
  • Földhő hasznosítás
  • Szigetelje le az ablakokat és ajtókat! A jó hőszigetelés a takarékosság kulcsa, némely rosszul szigetelt épületben a fűtési energia 70%-a megy veszendőbe.
  • Éjszakára és otthonról való távollét idejére állítsa fűtését kisebb hőmérsékletre!
  • Használjon hőszigetelő függönyöket az ablakokon!
  • Rendszeresen ellenőriztesse a fűtőtesteket és a bojlereket! A tisztán tartott berendezések nagyobb hatásfokkal működnek.
  • Csukj be a nem használt szobákat, és kapcsolja ki a fűtést ezekben a helyiségekben!

Áramtakarékosság :

  • Takarékos világítás
  • Kapcsolja le a lámpákat, ha nincs rá szüksége!
  • Nap közben használjon természetes fényt, ahol csak lehet!
  • Használjon energiatakarékos izzókat!
  • Kapcsolja ki berendezéseit, ha nincsenek használatban, rengeteg energiát takaríthat meg így! A standby üzemmódban is van áramfelvétel!
  • Új háztartási készülék vásárlásakor vizsgálja meg annak energiafogyasztását!
  • Például egy „A” kategóriás hűtő harmad annyi energiát fogyaszt, mint a „C”.
  • Okosan helyezze el a berendezéseket!
  • A meleg fűtőtest vagy a tűzhely mellett álló hűtő lényegesen több energiát használ, mint a hideg pincében álló.
  • Árammal ne fűtsön! Az erőművekben a villamosenergia megtermelése rengeteg környezetkárosító hatással jár.

Ha a könnyűszerkezetes építkezés felkeltette az érdeklődését, mindenképp érdemes megismerni az ehhez kapcsolódó jogi szabályozást is, mivel az ilyen épületek engedélyeztetése eltér a hagyományos épületekétől. Korábban két lehetőség állt az építtető, illetve a kivitelező rendelkezésére. Vagy egy engedéllyel (ETA, ÉME) rendelkező építési rendszer került alkalmazásra, ami meghatározta, hogy mely beszállítóktól kell megvásárolni az alapanyagokat, vagy a költséges és bonyolult egyedi engedélyeztetést választotta.

Cégünk költséghatékony alternatívaként, egy olyan kedvező áron elérhető, hivatalos engedéllyel rendelkező, gyártófüggetlen építési rendszert kínál a kivitelező cégeknek, ami rugalmasan alkalmazható a legkülönbözőbb épülettípusokhoz, és szabad kezet biztosít az alapanyag gyártók kiválasztásához.

A cikk a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a Házad Hazád Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00147 pályázata keretében.

A KönnyűHáz engedélyezett építési rendszerrel kapcsolatban bővebb információról és a cikkel kapcsolatos témákról bővebben:

Könnyűszerkezetes ház

(X)
Széchenyi 2020 EU logo