A magyar kultúra napja – Kiállítás és állatkerti előadás Borsod-Abaúj-Zemplénben

Díszünnepséggel, gálaműsorral, kiállítással és állatkerti előadással is ünneplik a magyar kultúra napját Borsod-Abaúj-Zemplénben.

A miskolci Herman Ottó Múzeumban pénteken gálaműsort tartanak, ekkor kapja meg több száz iskolás a múzeumi bérletet, amelyet az intézmény és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából osztanak ki. A rendezvényen részt vesznek az adományozók és a kedvezményezett iskolák képviselői, diákjai.  A Miskolci Galéria Rákóczi-házában szintén pénteken megnyílik Lenkey-Tóth Péter festőművész, a tavalyi Mazsaroff-díj kitüntetettjének kiállítása. A tárlat március 19-ig tekinthető meg. Ekkor adják át az idei Mazsaroff-díjat Lukács Róbert festőművésznek. A díjat Mazsaroff Miklós festőművész özvegye alapította évekkel ezelőtt, és egy Miskolcon vagy a régióban élő alkotóművész kaphatja meg a magyar kultúra napja alkalmából.

A miskolci állatkert vasárnap egy régmúltat idéző előadással emlékezik meg a magyar kultúra napjáról. Regős József barlangkutató Miskolc környékének ősi kultúrájába ad betekintést az állatkert oktatótermében.

Sátoraljaújhely-Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában vasárnap díszünnepséget tartanak a magyar kultúra napja tiszteletére. A Szózat előadása után köszöntőt mond Szamosvölgyi Péter polgármester. Ünnepi beszédet tart Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Az eseményen díjakat, okleveleket adnak át, majd ünnepi összeállítást hallhatnak a résztvevők Arany János balladáiból.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?